Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Robotický klavírista: Pozerajte a počúvajte!
Zdielať na

Robotický klavírista: Pozerajte a počúvajte!

Múdre hlavy a šikovné ruky z Univerzity Drexel zostrojili robotického klavíristu. Muzikálny robot nie je žiadnou novinkou, no tento má unikátne vlastnosti. Nielenže vie hrať podľa nôt, ale vie sa aj prispôsobovať ľudským spoluhráčom.

Robotický klavírista sa volá Robonova. Zatiaľ to nie je žiadny virtuóz, aj keď dokáže hrať tempom 200 úderov za minútu. Na každej ruke má zatiaľ len jeden prst, takže zvláda iba jednoduché melódie. Také, aké si môžete pozrieť a vypočuť na pripojených videách.



Robonova má necelých 40 centimetrov na výšku. Jeho srdcom je procesor, ktorý riadi jeho pohyby s pomocou externého počítača. Je vybavený aj analyzátorom tónov, takže je schopný zaregistrovať vlastné omyly - keď omylom trafí iný kláves, zapamätá si to a chybu už nezopakuje. Pomocou špeciálneho algorytmu dokáže počúvať aj ostatných muzikantov a prispôsobiť im svoju hru.

Podľa tvorcov je Robonova prvým krokom pri vývoji humanoidného robotického pianistu. Ten bude mať v hlave kameru, aby si videl na ruky, a na tých rukách bude mať päť prstov. Potom sa môžu ľudskí klavíristi začať obávať o svoje miesta:-)